facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Faszerowane i zapiekane bakłażany. Kuchnia włoska.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 3 bakłażany
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 0,5 kg mięsa mielonego (idealnie - jagnięcina)
* 2/3 szklanki bulionu (warzywny, może być z kostki)
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mąki
* 7,5 dag tartego sera (cheddar)
* 5 dag bułki tartej
* oliwa do smażenia
* 1 łyżka suszonego oregano
* pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Umyte bakłażany, przekrojone wzdłuż na połówki, smarujemy oliwą i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200 stopni). Wyciągamy i po przestygnięciu wydrążamy (zostawiając ok. 0,5 cm grubości ścianki).
Wydrążoną zawartość siekamy w kostkę, odkładamy.
Drobno posiekaną cebulę szklimy na patelni na łyżce oliwy, dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut na dość ostrym ogniu często mieszając. Dodajemy pokrojone środki z bakłażanów, mieszamy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Jeśli na patelni jest zbyt dużo tłuszczu wytopionego z mięsa, to przed następnym etapem zbieramy jego nadmiar łyżką. Następnie dodajemy  oregano, posypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i po dokładnym wymieszaniu podlewamy patelnię bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Odkrywamy patelnię, chwilę na odparowanie i ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
'Łódki' z bakłażanów wypełniamy ściśle farszem, na wierzch wysypujemy  ser wymieszany z bułką tartą.
Zapiekamy 20 minut w piekarniku (190-200 stopni).
Serwujemy z sezonową zieleniną.

Ilość odsłon: 914
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl