Przygotowanie
Umyte bakłażany, przekrojone wzdłuż na połówki, smarujemy oliwą i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika (180-200 stopni). Wyciągamy i po przestygnięciu wydrążamy (zostawiając ok. 0,5 cm grubości ścianki).
Wydrążoną zawartość siekamy w kostkę, odkładamy.
Drobno posiekaną cebulę szklimy na patelni na łyżce oliwy, dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut na dość ostrym ogniu często mieszając. Dodajemy pokrojone środki z bakłażanów, mieszamy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając. Jeśli na patelni jest zbyt dużo tłuszczu wytopionego z mięsa, to przed następnym etapem zbieramy jego nadmiar łyżką. Następnie dodajemy oregano, posypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i po dokładnym wymieszaniu podlewamy patelnię bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Odkrywamy patelnię, chwilę na odparowanie i ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
'Łódki' z bakłażanów wypełniamy ściśle farszem, na wierzch wysypujemy ser wymieszany z bułką tartą.
Zapiekamy 20 minut w piekarniku (190-200 stopni).
Serwujemy z sezonową zieleniną.