Przygotowanie
Papryki umyć i ściąć wierzchy. Ostrym nożem usunąć gniazda nasienne. Bułkę rozmoczyć w zimnej wodzie i wycisnąć.Oczyszczoną dymkę pokroić w talarki(bez szczypiorku). Oczyszczoną cebulę posiekać. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, cebulę i dymkę, wbić jajko, dodać koncentrat. Mieszając doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. wyrobić na jednolitą masę. Przygotowanym farszem napełnić papryki. Lekko docisnąć. Papryki przykryć ściętymi wierzchami i ustawić je w natłuszczonej, żaroodpornej formie. Piec ok. 45 minut w 200 stopniach. W połowie czasu pieczenia papryki podlać gorącym bulionem. Opłukane, osuszone listki natki pietruszki posiekać. Gotowe faszerowane papryki posypać posiekaną natką i podawać z białym pieczywem lub ziemniakami z wody.