Przygotowanie
Odstaw czarną fasolę w wodzie na jedną noc.
odsącz fasolę. Zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.
Do dużego garnka wlej 2 łyżeczki oleju, wrzuć osuszoną fasolę, szczyptę soli, szczyptę czosnku oraz liście laurowe.
Cebule obierz i posiekaj w półplasterki i dorzuć do garnka.
Gotuj około 15 minut po czym zestaw z kuchenki.
Na osobnej patelni na pozostałym oleju usmażyć bekon, następnie dodać pociętą w paski polędwicę, dodać szczyptę soli i czosnku.
Dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki i mieszaj, aż odparuje cała ciecz.
Do mięsa dodaj przygotowaną wcześniej fasolę i wymieszaj.
Gotuj jeszcze około 10 minut.
Posyp świeżo zmielonym pieprzem aby nadać ostrzejszy smak.
Podawać z białym ryżem doprawionym kolendrą.