Przygotowanie
Filety opłukać, osuszyć. Przekroić na połówki, a potem na średnie kawałki. Imbir umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymieszać z imbirem, sokiem cytrynowym i cytrynową skórką. Marynatą skropić rybę i odstawić do lodówki na 20 minut.
W miseczce wymieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej wsypać ziarno sezamowe. W trzeciej roztrzepać jajko ze szczyptą gałki muszkatołowej. Kawałki ryby obtaczać w mące i zanurzać w jajku. Następnie obtoczyć w ziarnach sezamu, dociskając je do ryby.
Na patelnię wlać olej do wysokości 3 cm i rozgrzać do takiej temperatury, że zanurzona w nim kostka chleba zbrązowieje w 15 sekund. Kawałki ryby wkładać partiami do oleju i smażyć z obu stron na jasnozłoto. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.