facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Filety rybne smażone w sezamie

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

- 60 dag filetów z ryby morskiej (dorsza, mintaja, morszczuka)
- 10 dag ziaren sezamu
- 5 dag mąki pszennej
- duże jajko
- cytryna
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 4-5 cm świeżego korzenia imbiru
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie


Filety opłukać, osuszyć. Przekroić na połówki, a potem na średnie kawałki. Imbir umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sos sojowy wymieszać z imbirem, sokiem cytrynowym i cytrynową skórką. Marynatą skropić rybę i odstawić do lodówki na 20 minut. 

W miseczce wymieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej wsypać ziarno sezamowe. W trzeciej roztrzepać jajko ze szczyptą gałki muszkatołowej. Kawałki ryby obtaczać w mące i zanurzać w jajku. Następnie obtoczyć w ziarnach sezamu, dociskając je do ryby.

Na patelnię wlać olej do wysokości 3 cm i rozgrzać do takiej temperatury, że zanurzona w nim kostka chleba zbrązowieje w 15 sekund. Kawałki ryby wkładać partiami do oleju i smażyć z obu stron na jasnozłoto. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Ilość odsłon: 1173
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl