facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Fish & Chips. Kuchnia angielska.

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ziemniaki:

? 1 kg młodych ziemniaków
? sól morska, świeżo zmielony pieprz
? 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
? 3 łyżki posiekanych ziół (liście rozmarynu i tymianku)

Ryba:

? 3 filety białej ryby (dorsz, sola lub halibut), każdy po 200 g
? sól morska, świeżo zmielony pieprz
? drobno posiekana skórka z 1/4 cytryny
? 3 łyżki roztopionego masła (lub więcej do smaku)
? 3 ćwiartki cytryny do serwowania

Przygotowanie

Ziemniaki:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blasze do pieczenia przecięciem do góry i wetrzeć w rozciętą część świeże zioła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut, aż będą miękkie w środku. Pod koniec pieczenia zwiększyć moc piekarnika lub włączyć funkcję grilla i zrumienić ziemniaki.

Ryba:
Filety umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować raz przewracając, przez około 5 - 10 minut w zależności od grubości i rodzaju ryby. Na patelnię grillową, pod koniec grillowania, włożyć pokrojoną skórkę cytrynową i również zrumienić. Rybę ułożyć na talerzach, posypać skórką cytrynową, polać roztopionym masłem i podawać z ćwiartkami cytryny.

Ilość odsłon: 1056
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl