Przygotowanie
1. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie pomału dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas miksując.
Na koniec dodać mąke i sok z cytryny i chwilę miksować, do połączenia się składników.
2. W miarę sprawnie uformować bezy na blaszce wyłożonej papierem.
3. Piec najpierw 10 min w 120 C, następnie przez ok 1h w 100 C. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia (najlepiej na noc).
Brązowy/kremowy kolor w przypadku bez z erytrytolem jest normalny. Takie bezy niestety nigdy nie będą białe.
Krem
- stała część z mleczka kokosowego (mleko należy schłodzić kilka godzin (najlepiej dzień wcześniej) przed użyciem)
Odlać płynną cześć mleka. Ubijamy tylko stałą mocno schłodzoną część. Można dodać erytrytolu, będzie bardziej słodko.
Śmietanka kokosowa po schlodzeniu będzie jeszcze bardziej trzymała zbitą formę