facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Flaczki z boczniaków

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

50 dag boczniaka,
2 marchewki (16 dag),
1 pietruszka (8 dag),
5dag selera,
6 dag białej części pora,
1 cebula (8 dag) ,
4 szklanki bulionu z kostki warzywnej,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki przennej,
1/3 szklanki śmietany (12%),
pół łyżki majeranku i tymianku,
1 liść laurowy,
6 ziaren pieprzu ,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Przygotowanie

Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki.Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba trzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
Podawać z pieczywem (4 porcje)

Ilość odsłon: 715
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl