facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Flaki wołowe

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

2 kg gotowych flaków wołowych,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 dużego selera,
2 średnie pory,
5 dag masła do zasmażki,
5 dag mąki,
1 łyżka bułki tartej,
1 łyżkę stołową drobno posiekanej cebuli,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
pieprz,
sól,
ziele angielskie,
1 łyżeczkę słodkiej papryki,
2 listki laurowe,
1 łyżkę majeranku.

Przygotowanie

Gotowe  surowe flaki, po wyjęciu z opakowania dokładnie umyć pod bieżącą wodą.Gotować 20 minut, a następnie wodę odlać. Flaki  zalać uprzednio przegotowanym rosołem wołowym. Gotować około 4 godzin, aż będą zupełnie miękkie. Podczas gotowania stale  uzupełniać rosół. Ugotowane flaki kroimy na cienkie paseczki jak makaron. Ponownie wkładamy do rosołu, którego powinno być około 3,5 litra. Warzywa pokroić w  słomkę.Przełożyć do garnka, dodać 1 łyżkę masła,trochę wody i dusić często mieszając. Miękkie warzywa dodać do flaków i dokładnie wymieszać.
Przygotować zasmażkę z masła i mąki oraz bardzo drobno posiekanej cebuli. Udusić na maśle cebulę, a gdy się zeszkli, dodać mąkę i bułkę tartą. Potem rosół, rozprowadzając bardzo dokładnie drewnianą łyżką.  Następnie wlać ją do flaków i dokładnie wymieszać. Dodajemy do flaków przyprawy. Na samym końcu flaki solimy i gotujemy na małym ogniu 20 minut, aż staną się zawiesiste.Podawać na gorąco z bulką.

Ilość odsłon: 1243
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl