Przygotowanie
Mleko zagotować w rondelku, dodać masło i cukier, całość wymieszać, aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i odstawić do przestygnięcia, na około 10 minut. Następnie dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki - wymieszać drewnianą łyżką, aż mąka się dobrze połączy. Ciągle mieszając, dodawać po trochu resztę mąki (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto powinno być miękkie i lepiące się. Dużą miskę dobrze wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto bardzo ostrożnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki długości ok. 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260 st. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą, włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec, aż będą rumiane i jak się w nie postuka, to wydadzą „pusty” odgłos.