facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Francuski suflet serowy. Kuchnia francuzka.

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 3 łyżki masła
* 3 łyżki mąki
* 1/4 I mleka
* 1/2 łyżeczki soli
* szczypta białego pieprzu
* 4 jajka + 2 białka
* 100 g twardego sera, np. ementalera

Przygotowanie

Suflet to delikatna zapiekanka, której podstawowym składnikiem jest pia­na z Watek.

Masło wrzucić do rondelka i po­woli roztopić. Wsypać mąkę, a kiedy utworzy się piana, dodać mleko, sól i pieprz. Ciasto dokład­nie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Ciasto przełożyć do miski i wyrabiać, stopniowo dodając żółtka i tarty ser. Ubić pianę z 6 białek. Niewielką ilość piany dodać do ciasta. Płaską formę wysmarować masłem.

Ciasto delikatnie wymieszać z pia­ną. Formę wypełnić ciastem do 3/4 wysokości, powierzchnię wygła­dzić.

Suflet piec w gorącym piekarniku. Podać natychmiast po upieczeniu.

Ilość odsłon: 1164
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl