Przygotowanie
1.
Obrać ziemniaki i pokroić w paseczki (im mniejsze beda paski tym frytki bardziej chrupiące
2. WE FRYTKOWNICY: wlać olej , zagrzać do 180st., wrzucic frytki, co jakis czas potrząsać koszyczkiem aby frytki sie nie skleiły. smażyc aż do zarumienienia, ok10-15min.
3. W GARNKU (musi byc głęboki, BEZ POKRYWKI) wlać 1,5oleju do takiego garnka aby stanowilo to jego 1/2 do 3/4 głębokości. zagrzać (można to sprawdzić wrzucając 1 frykę, jesli pokażą sie bąbelki- olej jest gotowy). wrzucic frytki, mieszać często, smażyc na średnim ogniu do zarumienienia, ok15-20min
2. WE FRYTKOWNICY: wlać olej , zagrzać do 180st., wrzucic frytki, co jakis czas potrząsać koszyczkiem aby frytki sie nie skleiły. smażyc aż do zarumienienia, ok10-15min.
3. W GARNKU (musi byc głęboki, BEZ POKRYWKI) wlać 1,5oleju do takiego garnka aby stanowilo to jego 1/2 do 3/4 głębokości. zagrzać (można to sprawdzić wrzucając 1 frykę, jesli pokażą sie bąbelki- olej jest gotowy). wrzucic frytki, mieszać często, smażyc na średnim ogniu do zarumienienia, ok15-20min