Przygotowanie
Liście winorośli umyć, położyć na durszlak, a następnie sparzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim cebulę. Pomidor umyć, obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Do zarumienionej cebuli dodać ryż, pomidor i lekko przesmażyć. Po 2-3 minutach zawartość patelni przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Całość trzymać na niewielkim ogniu około 10 minut, dodając tuż przed końcem duszenia cynamon i rodzynki. Miętę i koper umyć, posiekać i wrzucić do nadzienia. Na liście winorośli nakładać niewielką ilość nadzienia i zawijać jak krokiety. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi winorośli, ułożyć na nich gołąbki, polać sokiem z cytryny i dusić pod przykryciem około godziny.