facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gołąbki po turecku

Przepis dodał: Migotka

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 30 świeżych liści winorośli
* 1 szklanka ryżu
* 3-4 cebule
* 1 pomidor
* kilka gałązek świeżej mięty
* 1 pęczek koperku
* sól, pieprz
* 3 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 5 dag rodzynek
* olej do smażenia
* sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Liście winorośli umyć, położyć na durszlak, a następnie sparzyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni i przesmażyć na nim cebulę. Pomi­dor umyć, obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Do zarumienionej cebuli do­dać ryż, pomidor i lekko przesmażyć. Po 2-3 minutach zawartość patelni prze­łożyć do rondla, zalać szklanką wody, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Całość trzymać na niewielkim ogniu około 10 minut, dodając tuż przed koń­cem duszenia cynamon i rodzynki. Miętę i koper umyć, posiekać i wrzucić do nadzienia. Na liście winorośli nakładać niewielką ilość nadzienia i zawijać jak krokiety. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi winorośli, ułożyć na nich gołąbki, polać sokiem z cytryny i dusić pod przykryciem około godziny.

Ilość odsłon: 1026
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl