Przygotowanie
3 szklanki kaszy gryczanej ugotować w tradycyjny sposób tzn. na szklankę kaszy 1,5 do 2 szklanek wody. Gotować aż kasza zmięknie, wchłonie wodę.Uważać aby nie przypalić. Kaszę tak przygotowana należy włożyć pod poduchę aby w cieple "doszła".
Grzyby suszone, najlepiej prawdziwki i najlepiej dużo ( mogą być także korzenie czyli trzony)ugotowaćw osolonej wodzie. Wystarczy 10 - 15 min. min. Gotować w wiekszej ilości wody gdyż wywar przyda się na sos. Usmażyć 8 dużych cebul na złoty kolor ( nie przypalić!). Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę. Wymieszać kaszę z rozdrobnionymi grzybami i usmażoną cebulą. Dosolić i dodać pieprzu. Farsz nakładać na obgotowane liście kapusty białej ( może być także włoska). Przed zawijaniem zestrugać grube "nerwy" liścia - lepiej się zwija.
Uformowane gołąbki układać w brytfannie posmarowanej tłuszczem i wyłożonej resztkami z liści kapusty ( zostaja zawsze te najmniejsze ze środka). Nie dolewać wody. Jest jej dość w kapuście. Zapiekać ok. 45 min w piekarniku. Sos przygotować tradycyjnie: do wywaru z grzybów wrzucić trochę zmielonych, dodać mąki i śmietany. Zagotować. Gołąbki podawać polane sosem grzybowym.