Przygotowanie
Golonkę dokładnie umyć i opalić z ew. włosków. Natrzec solą pieprzem i papryka - polać odrobiną oleju i wentrzeć w golonkę. Włożyć do głębokiego naczynia i porokić w pasterki czosnek i obłozyć golonki. Zostawić w chłodnym miejscu na min 2 godziny. Osobiście "tak marynuję" przez 1 dzień
'
Do naczynia wlać całe piwo i podgrzać - wstawić opieczone golonko i dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny aż mięso będzie z łatwościa odchodzic od kości - pamietac o dolewaniu wody lub piwa. Idealnie kiedy golonko jest zanuzone w wiekszej połowie w złcistym napoju.
Jesli chcemy aby golonko miało chrupiaca skórkę należy na około 15 - 20 min wstawić do gorącego pieca. Podawać z chrzanem tartym i musztardą.
'
Do naczynia wlać całe piwo i podgrzać - wstawić opieczone golonko i dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny aż mięso będzie z łatwościa odchodzic od kości - pamietac o dolewaniu wody lub piwa. Idealnie kiedy golonko jest zanuzone w wiekszej połowie w złcistym napoju.
Jesli chcemy aby golonko miało chrupiaca skórkę należy na około 15 - 20 min wstawić do gorącego pieca. Podawać z chrzanem tartym i musztardą.