facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gozleme - placek Yufka z nadzieniem z mięsa. Kuchnia Turecka

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

farsz:
* mielone mięso z młodej jagnięciny lub baraniny 0,5 kg
* ser feta 20 dag
* szpinak młody 15 dag
* cebula 1 szt
* czosnek 2 ząbki
* kumin rzymski mielony 1 łyżka
* biber suszone płatki czerw.ostrej papryczki ? lyzeczki
* sumac jeśli jest do zdobycia 1 łyżka
* sól do smaku
* pieprz do smaku

do smażenia:
* oliwa 1 łyżka

do napełnienia:
* placki yufka lub ewentualnie płaty ciasta Filo 6 szt

Przygotowanie

Jeśli ktoś nie lubi szpinaku może dodać dużo natki pietruszki i np. Świeżej mięty lub kolendry. Kolendra jednak ma specyficzny smak i wcześniej radze się zapoznać ze smakiem świeżej kolendry. Jak zrobić placki yufka szukaj w moich przepisach lub są do kupienia gotowe

1. Czosnek zmiażdżyć, cebule drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni i na niej lekko poddusić czosnek z cebula. Dodać suszone przyprawy łącznie z sola i pieprzem i mieszając lekko dalej dusić ok. 1 min na małym ogniu. Uważać by nie przypalić inaczej przyprawy staną się gorzkie.

2. Dodać mięso, zwiększyć ogień, zamieszać i dusić mięso ok. 4-5 min by nie było surowe.

3. Zdjąć z ognia, przelozyc do miski, odczekać 10 min by mięso przestygło. Wkruszyć do mięsa ser feta i dodać młody szpinak lub natkę pietruszki z kolendra. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze sola i pieprzem.

4. Faszerować kolejno 6 placków. Dwa brzegi cieniutkiego ciasta yufka złożyć do środka, rozłożyć farsz i zamknąć zakładając następne dwa brzegi. Jak to zrobić można zobaczyć w przepisie na gozleme ze szpinakiem. Jeśli wybieramy grubsze placki yufka po nałożeniu farszu zamknąć je jak na duży piróg zaciskając brzegi

5. Piec na gorącym blacie, przewracając placek kilka razy wciąż nim poruszając po powierzchni na którym się pieką
Ilość odsłon: 4542
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl