facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grecka Baklava

Przepis dodał: Daria

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

* Na 4 osoby.
CIASTO FILO:
3 szklanki mąki
* 4 łyżki oleju
* szczypta soli
* szklanka wody;

FARSZ:
50 dag orzechów włoskich
* 5 łyżek cukru trzcinowego
* łyżka cynamonu;

SYROP:
laska wanilii
* 5 łyżek miodu
* sok i skórka z cytryny

Przygotowanie

CIASTO FILO:
Mąkę przesiewamy do foremki. Dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto z pomocą maszyny, staramy się aby konsystencją przypominało dość twarde ciasto na makaron. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na tak długo, ile zajmuje wzmocnienie się kubkiem grzanego wina :). Następnie należy cienko rozwałkować ciasto, pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Kawałki ciasta smarujemy odrobiną masła, układamy w małych foremkach tak, aby brzegi ciasta przypominały falę. Kilka plastrów odkładamy na później. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach C. Czekamy aż ciasto przestygnie.

FARSZ:
Siekamy orzechy, dodajemy cukier i cynamon. Farsz nakładamy do foremek i przykrywamy go odłożonym wcześniej ciastem. Skrapiamy stopionym masłem. Ponownie pieczemy, tym razem 40 minut.

SYROP:
Wanilię, miód, sok i skórkę z cytryny gotujemy ze szklanką wody. Sporządzonym syropem polewamy nasze 'koszyczki'. Czekamy aż syrop wsiąknie w ciasto

Ilość odsłon: 1680
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl