Przygotowanie
CIASTO FILO:
Mąkę przesiewamy do foremki. Dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto z pomocą maszyny, staramy się aby konsystencją przypominało dość twarde ciasto na makaron. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na tak długo, ile zajmuje wzmocnienie się kubkiem grzanego wina :). Następnie należy cienko rozwałkować ciasto, pokroić w kwadraty o boku 4 cm. Kawałki ciasta smarujemy odrobiną masła, układamy w małych foremkach tak, aby brzegi ciasta przypominały falę. Kilka plastrów odkładamy na później. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach C. Czekamy aż ciasto przestygnie.
FARSZ:
Siekamy orzechy, dodajemy cukier i cynamon. Farsz nakładamy do foremek i przykrywamy go odłożonym wcześniej ciastem. Skrapiamy stopionym masłem. Ponownie pieczemy, tym razem 40 minut.
SYROP:
Wanilię, miód, sok i skórkę z cytryny gotujemy ze szklanką wody. Sporządzonym syropem polewamy nasze 'koszyczki'. Czekamy aż syrop wsiąknie w ciasto