facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grillowane krewetki

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? 8 dużych krewetek w skorupkach

? łyżka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

? 1 ząbek czosnku

? odrobina soli morskiej mielonej w młynku

? trochę whisky


Sos chilli:

? 2 łyżki masła

? chilli w proszku lub pokrojona papryczka chilli (w ilości dowolnej, np. łyżeczka)

? łyżka świeżo posiekanej pietruszki

? świeżo zmielony pieprz, łyżka soku z cytryny

? odrobina soli

? W rondelku rozpuścić masło, dodać chilli, pietruszkę, sól i pieprz, zagotować, zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny.


Sos żeńszeniowy:

? drobno posiekana dymka

? starty mały kawałek korzenia imbiru

? łyżka sherry

? łyżka syropu żeńszeniowego

? łyżka sosu sojowego - składniki wymieszać w rondelku

? doprowadzić do wrzenia

? Gotować na wolnym ogniu 2 minuty.

Przygotowanie

1. Skorupki krewetek i krewetki naciąć wzdłuż grzbietu, usunąć czarną żyłkę.



2. Skorupki zostawić, krewetki grillowane w skorupkach bardziej soczyste. Wymieszać je z oliwą, posiekanym czosnkiem i solą, skropić whisky.



3. Zostawić na 15 minut (lub całą noc) w chłodnym miejscu. Krewetki ułożyć na blasze, piec 3 minuty, odwrócić, piec 3 minuty. Cztery krewetki zalać w miseczce sosem chilli, cztery w drugiej miseczce sosem żeńszeniowym. Jeść palcami.
Ilość odsłon: 997
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl