facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grissini paluchy włoskie

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* mąka pszenna 475 g
* cukier 1,5 łyżeczki
* oliwa z oliwek 3 łyżki - ja dałam olej arachidowy
* sól 1 łyżeczka
* drożdże instant 1 i 1/4 łyżeczki - ja dodałam jeszcze 10 g świeżych
* woda 275 g
* mak 2 łyżeczki
* sezam biały 2 łyżeczki
* pomidory suszone z bazylią i czosnkiem kamis 2 łyżeczki
* bazylia suszona 1 łyżeczka
* olej sezamowy 1 łyżka
* oliwa z bazylią 1 łyżka
* olej 1 łyżka

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże i cukier. Dolewamy wodę i oliwę. Mieszamy i wyrabiamy - ja wrzuciłam ciasto do miksera kitchen aid i sam wyrabiał. Ciasto ma być miękkie i zwarte, ale gładkie.


Odstawiamy na godzinę w przykrytej misce do wyrośnięcia - niestety u mnie nawet ono nie drgnęło, po 15 minutach dodałam świeżych drożdży 10 g. Zagniotłam i ponownie wsadziłam na 15 minut do miksera. I dopiero teraz zaczęło ciasto rosnąć.

Po godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i ja podzieliłam na trzy części. Do jednej dodałam sezam, do drugiej mak a do trzeciej tak sobie pomyślałam, ze dodam suszone pomidory i bazylię. Zagniotłam teraz ciasto z dodatkami i przykryłam ściereczką. Zostawiamy teraz 15 minut.

Teraz każdą porcję dzielimy na mniejsze porcje i robimy z niech wałeczki długości około 25 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Grissini z makiem smarujemy zwykłym olejem, z sezamem olejem sezamowym a z pomidorami oliwą z bazylią. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200'C i pieczemy paluszki około 20-25 minut.
Ilość odsłon: 1706
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl