facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grissini z boczkiem i cebulą

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* mąka 2 szklanki
* sól 1 łyżeczka
* drożdże 40 gram
* woda 1/4 szklanki
* cebula 3 szt
* boczek wędzony 15 dkg
* oliwa z oliwek 2 łyżki
* smalec 2 dkg

Przygotowanie

Mąkę przesiać, wymieszać z solą, zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą, wlać do dołka, posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę, zeszklić wszystko na patelni na smalcu (około 7 min) wystudzić. Dodać cebulę do mąki i drożdży, wlać oliwę, zagniatać ręką jak ciasto na kluski, aż poczujemy, że ciasto nam rośnie w ręku. Ewentualnie dodać odrobinę wody, lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić na 15 min. Formować cienkie paluchy, posmarować mlekiem  i posypać kminkiem, makiem lub sezamem. Piec 20-25 min w 180 st c z termoobiegiem.

Ilość odsłon: 766
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl