facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gruszki, jabłka i śliwki w marynacie bez octu

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

kilogram twardych gruszek
Kilogram jabłek
Kilogram śliwek
3/4 kg cukru
8-10 goździków
kawałek cynamonu
10 ziarnek pieprzu
10 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie

3-4 szklanki wody zagotować z cukrem i korzeniami, wsypać 1,5 łyżeczki kwasku.
Gruszki obrać, przekroić na pół lub na ćwiartki, odrzucić gniazda, wrzucić
do syropu i resztę kwasku, krótko zagotować. Szybko obrać jabłka, pokroić
jak gruszki i dorzucić do syropu, odsuwając na chwile z ognia. Umyte śliwki
przekroić, odjąć pestki. W wyparzonych słoikach układać warstwę gruszek,
jabłek i śliwek, całość zalać gorącym syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować 25 min.
Od momentu wrzenia na średnim ogniu. Woda w garnku ma mieć te sama temperaturze, co zalewa w słoikach w momencie wkładania. Marynata świetnie się trzyma i dodaje się ja do pikantnych sałatek, jest b.
wydajna.

Ilość odsłon: 1014
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl