facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grzyby marynowane na sposób podlaski

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Małe, nieuszkodzone,
świeże grzyby leśne ok. 2-2,5 kg,
6 słoików typu twist o poj. 0,35 l

Przygotowanie

Marynata: 1 szklanka octu spirytusowego 10 %, 4 szklanki wody, pół łyżeczki soli Do każdego słoika wrzucić: jeden ząbek czosnku, po 3 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, po 1 listku laurowym

1. Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć.

2. Oczyszczone grzyby wrzucić na osolony wrzątek i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia (Uwaga: kipią!) przez 10-15 min.

3. Grzyby odcedzić, przelać świeżą gorącą wodą.

4. W każdy słoik wrzucić przyprawy i napełnić gorącymi jeszcze grzybami do 2/3 wysokości naczynia.

5. Zalać gotującą się marynatą do pełna.

6. Każdy słoik dobrze zamknąć i postawić do góry dnem.

7. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Potem przewrócić i wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

 

Podlasiacy lubią, gdy grzyby słychać (tzn. czuć, przyp. autora) czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarczają niezapomnianych wrażeń.

 

Ilość odsłon: 1098
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl