Przygotowanie
Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić.
Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, plasterek cebuli i dwa plasterki marchwi. Następnie przełożyć grzyby.
Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml.