facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grzyby marynowane

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

ok. 65 dag grzybów (dowolnych i najlepiej małych)
Do słoika:
2 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
mały liść laurowy
kilka ziaren gorczycy
plasterek cebuli
2 plasterki marchwi
Zalewa:
1 ? szklanki wody
? szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
? łyżki soli

Przygotowanie

Grzyby dokładnie oczyścić i kilka razy opłukać pod bieżącą wodą. Wodę zagotować i posolić, następnie przełożyć grzyby i dodać kilka kropel octu 10%. Wymieszać i gdy się zagotują, gotować jeszcze 5 minut. Następnie odcedzić.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy. Do każdego słoika włożyć 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały liść laurowy, kilka ziaren gorczycy, plasterek cebuli i dwa plasterki marchwi. Następnie przełożyć grzyby.

Do garnka wlać wodę, ocet, cukier i sól. Wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać grzyby. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Następnie ostudzić, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki wystarczą na około 5 słoiczków po 200 ml.

Ilość odsłon: 1447
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl