facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grzyby suszone duszone

Przepis dodał: Marakuja

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 20 - 25 dag grzybów suszonych
* 3 szklanki mleka
* 2 cebule średniej wielkości
* 4 łyżki oliwy
* 1 łyżka mąki
* 0,5 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, posiekana zielona pietruszka

Przygotowanie

Grzyby suszone umyć, włożyć do miski, zalać chłodnym przegotowanym mlekiem, przycisnąć talerzykiem, uważając, żeby wszystkie grzyby były równomiernie namoczone. Pozostawić na noc. Ugotować w tym samym płynie, w którym się grzyby moczyły do miękkości. W miarę potrzeby podczas gotowania dolać nieco gorącej wody. Miękkie grzyby odcedzić, pokrajać w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić, ogrzać na suchej patelni, mieszając. Gdy zmięknie, dodać oliwę i lekko zrumienić, oprószyć przesianą mąką, wymieszać ze śmietaną, mieszając doprowadzić do zawrzenia. Do przygotowanego sosu włożyć pokrajane grzyby, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać na wigilię w postaci przystawki lub jako dodatek do ryb pieczonych lub smażonych.

Ilość odsłon: 2525
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl