Przygotowanie
Grzyby suszone umyć, włożyć do miski, zalać chłodnym przegotowanym mlekiem, przycisnąć talerzykiem, uważając, żeby wszystkie grzyby były równomiernie namoczone. Pozostawić na noc. Ugotować w tym samym płynie, w którym się grzyby moczyły do miękkości. W miarę potrzeby podczas gotowania dolać nieco gorącej wody. Miękkie grzyby odcedzić, pokrajać w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka, posolić, ogrzać na suchej patelni, mieszając. Gdy zmięknie, dodać oliwę i lekko zrumienić, oprószyć przesianą mąką, wymieszać ze śmietaną, mieszając doprowadzić do zawrzenia. Do przygotowanego sosu włożyć pokrajane grzyby, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć na salaterkę, posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać na wigilię w postaci przystawki lub jako dodatek do ryb pieczonych lub smażonych.