facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Grzyby suszone po staropolsku smakują jak-świeże

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

W dawnej Polsce nie było biesiady czy też świątecznego obiadu bez dania z grzybami lub z grzybów. Ten przepis sprawia, iż suszone grzyby smakują jak świeże!

Składniki:
10 dkg suszonych główek dobrych grzybów,
1 litr mleka,
jedna cebula,
łyżka mąki,
pół szklanki tłustej śmietany,
sok z połówki cytryny,garść posiekanej natki pietruszki,
sól,
pieprz

Przygotowanie

Do przygotowania tej potrawy musimy przystąpić na dzień przed jej podaniem.

Grzyby płuczę szybciutko pod bieżącą wodą, całkowicie zalewam zimnym mlekiem, wstawiam do lodówki i idę spać.

Nazajutrz dodawszy trochę wody do mleka gotuję grzyby do miękkości na małym ogniu.

Jeśli mleko w czasie gotowanie się zwarzyło i powstał z niego twaróg - a najczęściej tak się dzieje - grzyby odcedzam z płynu i przepłukuje je zimną wodą. Płyn zaś, w którym się gotowały przelewam przez bardzo drobne sitko - twaróg wyrzucam, zaś wywar zachowuję.

Po ugotowaniu kroję grzyby w cienkie plasterki [oj cieniuśkie, cieniuśkie]. Teraz mieszam łyżkę masła na patelni z odrobiną oliwy i wrzucam pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula ze wstydu zaczyna się rumienić wsypuję łyżkę mąki i niech się też trochę przyrumieni. Powoli dolewam do zasmażki wywar, które pozostał po gotowaniu grzybów i pół szklanki śmietany. Wszystko dokładnie mieszam i wrzucam grzyby, przez 10 minut gotuję na bardzo małym ogniu, cały czas pilnując, bo taki zapach się rozchodzi, że co bardziej łasuchy nie wytrzymują i chcą spróbować, twierdząc, że już nadszedł czas dosmaczania. No i nadszedł. Wedle gustu dodać należy soli, pieprzu, soku z cytryny. Ludzie nie wiedzą skąd w marcu mam świeże grzyby.

Ilość odsłon: 965
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl