facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gulasz z maślaków

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

75dkg maślaków,
3-4 cebule,
20dkg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego,
1 ? łyżki smalcu,
3 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz,
3 łyżki posiekanej naci pietruszki

Przygotowanie

Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, osączyć, zdjąć błonkę z kapeluszy, osuszyć. Pokroić w paski. Obraną cebulę opłukać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na złoty kolor z dodatkiem smalcu. Przygotowane grzyby włożyć do rondla, dodać zrumienioną cebulę, oprószyć solą i pieprzem, lekko podlać wodą. Dusić w przykrytym rondlu, mieszając od czasu do czasu i w miarę potrzeby skrapiając wodą. Mniej więcej po 30 minutach duszenia dodać zmielone mięso. Udusić razem, mieszając i uważając, żeby się grzyby nie przypaliły. Gdy są miękkie, oprószyć mąką, wymieszać ze śmietaną. Raz zagotować, odstawić, wymieszać posiekana nacią pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem ugotowanych na sypko kas, klusek lub ziemniakami i z surówką.

Ilość odsłon: 1009
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl