facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Gyros z sosem czosnkowym i frytkami

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

0,90 kg karczku dla 4 osób
frytki

"sos do mięska" - składniki:
0,5 szklanki oleju, 2 łyżki przyprawy GYROS (lub kebab-gyros), 2 rozgniecione ząbki czosnku
"sos czosnkowy" - składniki:
1 mały jogurt naturalny, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu

Przygotowanie

Mięsko kroimy w cieniutkie plastry a następnie w paseczki, wkładamy do zamykanego pojemnika lub garnka. Składniki sosu do mięska mieszamy ze sobą i dodajemy do pokrojonego karczku, razem dokładnie mieszamy, przykrywamy i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie zaczynamy od wykonania sosu czosnkowego. Łączymy składniki i wstawiamy do lodówki.
Następnie wkładamy frytki do frytownicy.

Mięsko po wyjęciu z lodówki odsączamy z nadmiaru oleju na sitku następnie pieczemy na teflonowej patelni (już bez dodatku tłuszczu) na dość mocnym ogniu, często mieszając. Smażenie mięska ja podzieliłam na 2 porcje, z braku dużej patelni. Czas pieczenia do miękkości mięska był dokładnie taki jak smażenie porcji frytek czyli około 15 min.

Do tego można zrobić sobie jaką surówkę.

Ilość odsłon: 1599
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl