facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Indyjskie pierożki samosa z chutney'em

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

CIASTO:
500 g mąki,
łyżeczka soli,
łyżeczka kminku,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
30 g miękkiego masła (lub ghee - klarowane masło),
4 łyżki jogurtu naturalnego

FARSZ:
500 g mięsa mielonego,
puszka zielonego groszku,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki kolendry,
pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
,
pół łyżeczki chilli,
łyżeczka curry,
4 łyżki wody,
sól,
pieprz,
olej słonecznikowy do smażenia

CHUTNEY:
2 pomidory,
1 czerwona papryka,
2 jabłka,
2 ząbki czosnku,
2 małe cebule,
łyżka sosu Sambal Oelek lub papryczka chilli,
1/4 szklanki
octu winnego,
łyżka octu balsamicznego,
łyżka sproszkowanego imbiru,
4 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz

Przygotowanie

Na stolnicę przesiać mąkę. Wymieszać ją z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jogurt. Zagnieść ciasto (ok. 5 minut). Rozwałkować na grubość ok. 2 mm lub cieniej. Wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Przeciąć je na pół i lekko każdą połówkę rozwałkowujemy. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej (lub ghee). Zrumienić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, groszek, przyprawy. Na mięso naciskać widelcem tak, aby utworzyły się małe kawałeczki. Smażyć przez 7 min. Następnie podlać mięso wodą i dusić przez ok. 10 minut. Uformować pierożki (w celu poznania sposobu formowania samosa odsyłam Was na tę stronę: http://www.youtube.com/watch?v=TpBNq9McBiQ). Rozgrzać na patelni olej. Smażyć pierożki na złoty kolor (ok. 3 minut) z każdej strony. Pierożki samosa doskonale smakują z chutneyem. Oto przepis (warto przygotować go dzień wcześniej):

Pomidory obrać ze skórki (najlepiej sparzyć je wrzątkiem
). Pokroić w ósemki. Posiekać paprykę i cebulę. Obrać jabłka i pokroić je w "szesnastki". Włożyć wszystko do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek, ocet balsamiczny i winny, Sambal Oelek, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 45 minut. Gorący sos przełożyć do słoików i mocno zamknąć (można na 10 min. odwrócić wieczkiem do dołu). Pozostawić do ostygniecia i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Ilość odsłon: 2090
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl