Przygotowanie
Na stolnicę przesiać mąkę. Wymieszać ją z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jogurt. Zagnieść ciasto (ok. 5 minut). Rozwałkować na grubość ok. 2 mm lub cieniej. Wyciąć kółka o średnicy 9 cm. Przeciąć je na pół i lekko każdą połówkę rozwałkowujemy. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej (lub ghee). Zrumienić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso, groszek, przyprawy. Na mięso naciskać widelcem tak, aby utworzyły się małe kawałeczki. Smażyć przez 7 min. Następnie podlać mięso wodą i dusić przez ok. 10 minut. Uformować pierożki (w celu poznania sposobu formowania samosa odsyłam Was na tę stronę: http://www.youtube.com/watch?v=TpBNq9McBiQ). Rozgrzać na patelni olej. Smażyć pierożki na złoty kolor (ok. 3 minut) z każdej strony. Pierożki samosa doskonale smakują z chutneyem. Oto przepis (warto przygotować go dzień wcześniej):
Pomidory obrać ze skórki (najlepiej sparzyć je wrzątkiem
). Pokroić w ósemki. Posiekać paprykę i cebulę. Obrać jabłka i pokroić je w "szesnastki". Włożyć wszystko do garnka. Dodać drobno pokrojony czosnek, ocet balsamiczny i winny, Sambal Oelek, przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 45 minut. Gorący sos przełożyć do słoików i mocno zamknąć (można na 10 min. odwrócić wieczkiem do dołu). Pozostawić do ostygniecia i włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.