facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Indyk faszerowany owocami

Przepis dodał: Qba

Ocena

4,50 ( 2 głosów )

Składniki

1 młody indyk
? szklanki oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 winne jabłka
20 dkg suszonych śliwek bez pestek
5 dkg masła
sól, pieprz, mielone chili, kminek

Przygotowanie

Umytą i osuszoną tuszkę indyka natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawami, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki pokroić na połówki. Owoce wymieszać, napełnić nimi jamę brzuszną indyka, zaszyć. Tak przygotowanego indyka ułożyć na blasze do pieczenia, obficie  nasmarować olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C często polewając wytwarzającym się sosem i smarować śmietaną. Pieczenie indyka możemy zakończyć gdy po głębokim nakłuciu udźca płyn wypływający z otworu będzie klarowny. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Ilość odsłon: 2529
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl