Przygotowanie
Czosnek z solą i pieprzem utrzeć na pastę. 2. Natrzeć całego indyka także wewnątrz, włożyć do brytfanny. 3. Do pomidorów i papryki, pietruszki wlać wodę, oliwę i ocet. 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polać indyka kilkakrotnie sosem. Uwaga: Czas pieczenia indyka oblicza się w następujący sposób; każdy kilogram mięsa należy pomnożyć przez czas pieczenia - 45 min. I tak np. 4 kilogramowy ptak-powinien piec się około 3 godzin. 5. Na gorącym półmisku ułożyć na przemian plastry indyka i szynki. 6. Podawać z przetartym przez sito . sosem, frytkami, mieszaną sałatką lub surówką. Proporcje dla 8-10 osób
Oliwa lub olej, pomidory pokrojone w kostkę, papryka i natka pietruszki posiekane, ocet 6%, szynka pokrojona w cienkie plasterki