facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jabłecznik królewski

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki



* CIASTO BISZKOPTOWE
* 21 dag mąki
* 21 dag cukru
* 7 jaj
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 budyń śmietankowy
*
* MASA
* 2,5 kg jabłek
* 2 brzoskwiniowe galaretki
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
*
* PIANA
* 1 bita śmietana śnieżka
* 1 galaretka agrestowa
* wiórki kokosowe
* czekolada gorzka

Przygotowanie

Przepis na ciasto biszkoptowe:     Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier miksując. Dodać po kolei żółtka nadal miksując, kiedy osiągniemy jednolitą masę wyłączamy mikser i używamy już tylko łyżki. Dodajemy całą torebkę budyniu śmietankowego i równomiernie rozcieramy go łyżką (nie zbyt energicznie), potem stopniowo dodajemy przesianą mąkę, aż wszystko będzie miało na wpół gęstą konsystencję.
 
Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem blachę prostokątną i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na masę:     Jabłka pokrojone w talarki wrzucamy do dużego rondla i smażymy około 20 minut aż puszczą sok i będą na tyle miękkie, że możemy je zmiażdzyć na miał, wtedy dodajemy cukier waniliowy.
 
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w pół litrze wody z dwoma łyżkami cukru. Zalewamy nimi jabłka i smażymy jeszcze 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, ale nie możemy dopuścić do całkowitego stężenia zanim wylejemy na ciasto.
Przepis na pianę:     Ubijamy śnieżkę i wlewamy do niej roztopioną wcześniej i prawie tężejącą galaretkę agrestową.
Przekładanie ciasta:     Obie części biszkopta nasączyć alkoholem. Na spód biszkopta wyłożyć masę z jabłek i przykryć drugą częścią. Na wieszch wylać na wpół tężejącą pianę (nie może być płynna) i posypać ją wiórkami kokosowymi i tartą gorzką czekoladą.
 
Podawać na drugi dzień ponieważ ciasto musi się zespolić.

Ilość odsłon: 2297
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl