Przygotowanie
1. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek,przeciąć wzdłuż, żółtka oddzielić.
2. Ugotować grzyby suszone ( najlepiej prawdziwki, usmażyć na złoty kolor cebulę
( na maśle) a następnie sporządzić farsz;grzyby, cebulę i żółtka z jajek przepuścić przez maszynkę do mięsa - dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku.
3. Farszem napełnić przygotowane połówki jajek w taki sposób by farsz wystawał do góry.
Uwagi: Potrawę podaje się w formie zakąski na zimno. Zaprosić sąsiada ( sąsiadkę), postawić na stole duży półmisek z przygotowaną potrawą i delektować się błogością jaka pojawi się na twarzy gościa w miarę połykania kolejnych "półjajek".. Potrawę podaje się w formie zakąski na zimno.