facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jak otworzyć kokos ?

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

kokos,
ostry nóż,
młotek,
deska do krojenia,
miska.

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180°C i włóż do niego kokos na kilkanaście minut.

Obserwuj orzech. Jeśli jego skorupa lekko pęknie, natychmiast go wyjmij.

Uderz orzech młotkiem w miejscu pęknięcia tak, aby powstał otwór. Wylej sok do miseczki.

Uderzaj kokos młotkiem do momentu aż cała skorupa podzieli się na mniejsze kawałki.

Włóż nóż pomiędzy skorupę a miąższ orzecha i podważ.

Podziel miąższ na dowolnej wielkości kawałki.

Przy kupowaniu kokosa należy zwrócić uwagę na jego świeżość. Orzech nie może być wyschnięty, w środku musi znajdować się mleczko kokosowe.

Po otwarciu środek kokosa musi być biały. Jeśli ma inny kolor (żółty, brązowy) nie nadaje się do spożycia.

Ilość odsłon: 1102
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl