Przygotowanie
Dragon fruit (smoczy owoc) nazywany również: pitaja, huo, a nawet truskawkowa gruszka to owoc kaktusa. Nazwa brzmi egzotycznie, a nawet bajkowo. Jednak spałaszowanie tegoż owocu to sprawa banalnie prosta.
Najłatwiej owoc po prostu obrać tak jak jabłko, pokroić na spore plastry i zjadać owocowe plasterki.
Można też owoc przekroić na pół i wyjadać jego miąższ łyżeczką.
Owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały lub czerwony, natomiast owoc o żółtej skórce ma miąższ biały. Miąższ pitaji ma mnóstwo czarnych pestek, które spokojnie przetrawi nasz żołądek, natomiast skórka owocu jest zdecydowanie niejadalna, więc lepiej nie kusić się na jej spróbowanie.
Smak owocu jest słodkawy, nieco przypomina smak kiwi, ale na pewno jest mniej kwaskowy, coś bardziej na kształt kiwi połączonego z gruszką. Lepszy efekt smakowy jest kiedy owoc przed konsumpcją schłodzimy w lodówce.
Dragon fruit jest niezłym dodatkiem do sałatek owocowych lub deserów na zimno.
Najłatwiej owoc po prostu obrać tak jak jabłko, pokroić na spore plastry i zjadać owocowe plasterki.
Można też owoc przekroić na pół i wyjadać jego miąższ łyżeczką.
Owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały lub czerwony, natomiast owoc o żółtej skórce ma miąższ biały. Miąższ pitaji ma mnóstwo czarnych pestek, które spokojnie przetrawi nasz żołądek, natomiast skórka owocu jest zdecydowanie niejadalna, więc lepiej nie kusić się na jej spróbowanie.
Smak owocu jest słodkawy, nieco przypomina smak kiwi, ale na pewno jest mniej kwaskowy, coś bardziej na kształt kiwi połączonego z gruszką. Lepszy efekt smakowy jest kiedy owoc przed konsumpcją schłodzimy w lodówce.
Dragon fruit jest niezłym dodatkiem do sałatek owocowych lub deserów na zimno.