facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jak zjeść smoczy owoc (dragon fruit)?

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Dragon Fruit

Przygotowanie

Dragon fruit (smoczy owoc) nazywany również: pitaja, huo, a nawet truskawkowa gruszka to owoc kaktusa. Nazwa brzmi egzotycznie, a nawet bajkowo. Jednak spałaszowanie tegoż owocu to sprawa banalnie prosta.

Najłatwiej owoc po prostu obrać tak jak jabłko, pokroić na spore plastry i zjadać owocowe plasterki.

Można też owoc przekroić na pół i wyjadać jego miąższ łyżeczką.

Owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały lub czerwony, natomiast owoc o żółtej skórce ma miąższ biały. Miąższ pitaji ma mnóstwo czarnych pestek, które spokojnie przetrawi nasz żołądek, natomiast skórka owocu jest zdecydowanie niejadalna, więc lepiej nie kusić się na jej spróbowanie.

Smak owocu jest słodkawy, nieco przypomina smak kiwi, ale na pewno jest mniej kwaskowy, coś bardziej na kształt kiwi połączonego z gruszką. Lepszy efekt smakowy jest kiedy owoc przed konsumpcją schłodzimy w lodówce.

Dragon fruit jest niezłym dodatkiem do sałatek owocowych lub deserów na zimno.
Ilość odsłon: 1312
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl