facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Jogurtowe ptasie mleczko z owocami w galaretce z czerwonego wina. Kuchnia włoska

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki


Spód:

? 2 jajka
? 50 g miałkiego cukru do wypieków
? 50 g mąki
? 2 łyżki cukru waniliowego


Krem jogurtowy:

? 600 ml jogurtu naturalnego
? 100 g cukru trzcinowego
? 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
? 20 g żelatyny



Galaretka z wina:

* 450 g mieszanych mrożonych owoców lub świeże owoce np. borówki i maliny
* 300 ml czerwonego wina
* 6 łyżek wody
* 50 g brązowego cukru trzcinowego
* 20 g żelatyny

Przygotowanie

  • Spód: Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Wsypuję mąkę i delikatnie łączę ją z masą. Następnie dodaję ubite na sztywną pianę białka i również delikatnie łączę składniki, tak aby objętość piany nie zmniejszyła się. Masę wykładam do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjmuję i przekładam do formy o prostych brzegach, szklanej lub blaszanej, wyłożonej przeźroczystą folią spożywczą*.
  • Krem jogurtowy: Żelatynę wkładam do dużej miski, dodaję kilka łyżek gorącej wody i całkowicie ją w niej rozpuszczam. Mieszając, stopniowo dodaję jogurt. Dodaję startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy, dokładnie mieszam. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę odstawiam i jak zacznie tężeć wykładam ją na przygotowany spód. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Galaretka z wina: Wino wlewam do rondelka, dodaję wodę, cukier trzcinowy, zagotowuję. Po 2 minutach gotowania odstawiam z ognia i dodaję żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszam, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wykładam zamrożone owoce i polewam wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki na minimum godzinę.
Ilość odsłon: 1008
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl