Przygotowanie
Sprawioną kaczkę czyścimy, myjemy i osuszamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kaczkę. Wyjmujemy i osuszamy ściereczką. Nakłuwamy widelcem.
Mieszamy wszystkie składniki bejcy i dokładnie smarujemy nią całą kaczkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC i wstawiamy kaczkę ułożoną na ruszcie ustawionym nad tacką.
Po 20 minutach zmniejszamy do temperatury 160ºC i pieczemy jeszcze godzinę, często podlewając kaczkę powstałym sosem.
Następnie podwyższamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż kaczka będzie miękka. W czasie pieczenia przygotowujemy placki mandaryńskie.
Wszystkie składniki sosu mieszamy i podgrzewamy około 5 minut, stale mieszając. Studzimy i przekładamy do miseczki. Po upieczeniu kaczkę odstawiamy na 5 minut, następnie zdejmujemy z niej skórkę, którą kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku.
Na takie same kawałki kroimy mięso i umieszczamy je na skórkach. Spożywamy, układając na placuszkach plasterki kaczki, słupki ogórka i dymki, z odrobiną sosu śliwkowego, zwijając je w ruloniki.