facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kaczka po staropolsku

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 1 kaczka
* 50 dag brzoskwiń
* kieliszek rumu
* 2 cebule
* po łyżce cukru i mąki ziemniaczanej
* kieliszek białego wytrawnego wina
* po ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
* łyżka soku z cytryny
* łyżka smalcu
* łyżka majeranku
* łyżka smalcu

Przygotowanie

Kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć na zewnątrz i wewnątrz majerankiem i solą i odstawić na 2 godziny. W brytfannie rozgrzać smalec i włożyć kaczkę. Zrumienić ze wszystkich stron. Dodać masło i pokrojoną cebulę. Skropić kaczkę połową rumu, chwilę smażyć, po czym podlać winem i dusić około 1 i 1/2 godziny. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąc pestki. Ułożyć w rondelku, posypać cukrem, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Miękką kaczkę wyjąć z brytfanny, podzielić na porcje i obłożyć brzoskwiniami. Połączyć sos z kaczki z sosem z brzoskwiń, przetrzeć przez sito, dodać cynamon, imbir, pozostały rum. Podgrzać, dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i dalej podgrzewać, mieszając. Sosem polać kaczkę i podgrzać w piekarniku. Podawać z makaronem lub francuskimi kluskami.

Ilość odsłon: 1207
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl