Przygotowanie
Kaczkę skropić sokiem z cytryny, natrzeć na zewnątrz i wewnątrz majerankiem i solą i odstawić na 2 godziny. W brytfannie rozgrzać smalec i włożyć kaczkę. Zrumienić ze wszystkich stron. Dodać masło i pokrojoną cebulę. Skropić kaczkę połową rumu, chwilę smażyć, po czym podlać winem i dusić około 1 i 1/2 godziny. Brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąc pestki. Ułożyć w rondelku, posypać cukrem, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Miękką kaczkę wyjąć z brytfanny, podzielić na porcje i obłożyć brzoskwiniami. Połączyć sos z kaczki z sosem z brzoskwiń, przetrzeć przez sito, dodać cynamon, imbir, pozostały rum. Podgrzać, dodać wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i dalej podgrzewać, mieszając. Sosem polać kaczkę i podgrzać w piekarniku. Podawać z makaronem lub francuskimi kluskami.