facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

karkówka w pomidorowym sosie

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 1 kg karkówki najlepiej bez kości
* 2 średnie cebule
* marchew
* pieczarki 30 dag
* ząbek czosnku
* sól, pieprz
* przyprawa do karkówki
* masło lub margaryna
* Sos:
* 2,5 łyżki octu jabłkowego
* 2,5 łyżki magii
* 3 łyżki wody
* 3 łyżki cukru
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Karkówkę możemy pokroić w plastry ok.1,5- 2 cm lub pozostawić w całości. Ja robiłam w całym kawału. Rozgniatamy ząbek czosnku i łączymy ze szczyptą soli, nacieramy dokładnie mięso. Posypujemy przyprawą do karkówki i świeżym pieprzem, odstawiamy do lodówki tak do 2 godzin. Dwie średnie pieczarki zostawiamy resztę dokładnie opłukujemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na maśle lub margarynie, solimy i pieprzymy do smaku. Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki dodajemy do pieczarek, dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy. Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na maśle na osobnej patelni, solimy(nie dużo) i pieprzymy do smaku, uważamy żeby się nie przypaliła ma się lekko zeszklić. Po wyjęciu karkówki z lodówki układamy ją w naczyniu żaroodpornym i kładziemy warstwami cebulkę i podduszone pieczarki z marchewką (razem z sosikiem jaki powstał z duszenia). Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos z : 2,5 łyżek octu jabłkowego i maggi oraz z 3 łyżek wody, cukru i koncentratu pomidorowego. Kroimy pozostawione wcześniej pieczarki. Po 40 minutach pieczenia wyjmujemy karkówkę i posypujemy ją pieczarkami i polewamy pomidorowym sosem. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami lub kopytkami i polewamy powstałym wspaniałym sosem.

Ilość odsłon: 1168
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl