facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Karmelowy popcorn

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

- 100 g kukurydzy popcorn do smażenia lub mikrofalówki
- 55 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 duże łyżki złotego syropu ("golden syrup")
- 2 duże łyżki wody
- Szczypta soli
- Olej słonecznikowy

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wydziel powierzchnię do pieczenia folią posmarowaną cienką warstwą oleju.

Zrób popcorn zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie kukurydzę umieść w dużej brytfance.

W rondelku powoli rozgrzewaj masło, syrop i cukier z odrobiną soli i wody. Jak zacznie się gotować zdejmij z ognia. Poczekaj aż syrop wystygnie i polej nim kukurydzę.

Za pomocą drewnianych łyżek dokładnie wymieszaj popcorn. Następnie umieść go w piekarniku i piecz przez 15 minut. Potem wyjmij kukurydzę i dokładnie wymieszaj. Po czym, znów piecz przez 15 minut dokładnie obserwując, co się dzieje.

Potem wyjmij z piekarnika. Przesyp do miski i podawaj lekko ciepły lub zupełnie zimny.

Ilość odsłon: 3014
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl