facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Karp pieczony

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 karp 1,5-2 kg
1 bułka
1-2 cytryny
1 "męska" garść suszonych grzybów
1 opakowanie płatków migdałowych
1 obfity pęczek natki pietruszki
1 jajko
1 łyżka masła
mleko
piwo
sól
pieprz

Przygotowanie

Karpia ubić, rozpłatać, zostawiając łeb. Wykroić skrzela i oczy. Sparzyć wrzątkiem, oskrobać, skropić obficie cytryną. Odstawić na 1-2 godziny. Grzyby opłukać, obgotować, posiekać bardzo drobno lub zemleć. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko utrzeć z masłem na jednorodną masę.
Bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć i połączyć z grzybami, masłem i żółtkiem.
Migdały dodać do farszu. Natkę drobno posiekać i również dodać.
Przyprawić solą i obficie pieprzem, tak by było wyraźnie pikantne.
Białko ubić na pianę i dodać do farszu.
Wszystko dokładnie połączyć. Rybę przyprawić solą i pieprzem. Napełnić dokładnie farszem i zaszyć.
Naciąć skórę w ukośne pasy co 3-4 centymetry. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min. W trakcie pieczenia podlewać piwem.
Gdy będzie dobry (sprawdzić można wyciągając jedną z płetw - z dobrze upieczonej ryby powinna wyjść jak z masła), wyjąć na półmisek i podać.

Ilość odsłon: 991
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl