facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Karp w galarecie

Przepis dodał: Olga

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 1 kg karpia,
* 1,5 l wody,
* 1/3 opakowania ?Włoszczyzny? Felco,
* 2 jajka,
* cebula,
* 2 listki laurowe,
* 4
ziarna czarnego pieprzu,
* 5 ziaren ziela angielskiego,
* sól,
* cukier,
* 1 łyżka żelatyny,
* 1 łyżka octu,
* sok z cytryny lub sos tatarski.

Przygotowanie

Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować
na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia, a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.
Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.

Ilość odsłon: 846
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl