facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kasza jęczmienna wypiekana ze świeżymi grzybami

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 szklanka suchej kaszy,
2 szklanki wody,
1 łyżka masła,
pół łyżeczki soli 60 dkg świeżych grzybów (mogą być różne),
2 cebule,
2 łyżki masła,
po pół łyżeczki soli i pieprzu 1 szklanka śmietany,
1 jajo,
1 łyżka masła do posmarowania formy

Przygotowanie

1. Do rondla wlać wodę, zagotować. Do wrzątku wsypać kaszę, dodać sól i 1 łyżkę masła. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż woda wsiąknie w kaszę. Odstawić z ognia.

2. Umyte i pokrojone w paski grzyby wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 min., odcedzić, przepłukać czystą wodą.

3. W rondlu zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać grzyby, sól, pieprz, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 min.

4. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, na dnie ułożyć warstwę kaszy, następnie duszone grzyby i zalać wszystko śmietaną z rozmąconym jajkiem.

5. Wstawić do piekarnika na 30 min., zapiekać w temp. 130°C.

Ilość odsłon: 592
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl