facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kaszubski Kuch

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki,
1/2 kostki masła,
4 żółtka,
1 jajo,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
10 dag rodzynek.

rozczyn:
8 dag drożdży,
2 łyżki mąki,
1 łyżka cukru,
1/4 szklanki mleka,

kruszonka:
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 kostki roztopionego masła,
1/2 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki

Przygotowanie

Zrobić rozczyn: wymieszać odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Zrobić kruszonkę : dobrze zagnieść wszystkie składniki.

 Przesiać mąkę przez sito.Mleko, cukier, masło podgrzać do rozpuszczenia i dodać do mąki.Żółtka, jajo, rozczyn wlać i wyrabiać dokładnie łyżką drewnianą tak długo aż ciasto będzie odstawać od łyżki. Dodać rodzynki sparzone i  obsypane mąką. Odstawić do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość ponownie wyrobić.Wyłożyć na blachę, posypać kruszonką startą na tarce. Piec ok. 50 min. w piekarniku w  temp. 180 stopni.

Ilość odsłon: 1259
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl