facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kiełbasa swojska z mięsa wołowego i wieprzowego

Przepis dodał: Alex

Ocena

4,50 ( 6 głosów )

Składniki

Przepis
na kiełbasę:
- 9 kg mięsa wieprzowego,
- 1 kg mięsa chudego wołowego,
- 23 dkg soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 dkg pieprzu,
- 6 ząbków czosnku,
- gorczyca w/g uznania ( ja daję 1/2 szklanki).

Przygotowanie

To wszystko dobrze długo wymieszać i pozostawić w chlodnym miejscu na jedną noc. Na drugi dzień napychać w jelita cienkie i pozostaje wędzenie.

Jak przyrządzić?
Mięso przekrecić przez maszynkę do mięsa o dużych okach. O ile mięso jest za chude dodać 1kg. słoniny drobno pokroić i dodać do calości.

Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa, miska.

Uwagi:
Ważne jest wędzenie ale to juz odrębny temat.Tak wykonana kielbasa może być gotowana jako biała na Wielkanoc.

Czas przygotowania:
5 godz. to jest razem z wędzeniem.
Ilość odsłon: 15353
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl