facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kiełbasa swojska

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

# 10 kg mięsa - najlepiej mieszanka mięs 3 kg wołowiny lub z indyka + 7 kg wieprzowiny
# pieprz czarny mielony do smaku ok 1 łyżeczka
dość kopiasta
# 2-3 łyżki płaskie papryki słodkiej
# gorczyca - mała paczka
# czosnek 5 ząbków jak jest krajowy zagraniczny więcej bo jest delikatniejszy
# 2 łyżki cukru
# 18 dag pektosolu (ale sprawdzić na opakowaniu dawkowanie)
# jelita do nadziewania kiełbasy (można je kupić u rzeźników na targowiskach)
# ok 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody.
# gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

Mięso przemleć na maszynce drobiowe lub wołowe na drobnych oczkach, a wieprzowe jak największe oczka . zmieszać razem z przyprawami dobrze wyrobić jak ciasto( powinno mieć jednolitą konsystencję), dodać 1 lub 2 szklanki wody i jeszcze raz wyrobić. Zostawić pod przykryciem około 2 godzin żeby się przegryzły przyprawy. Napełniać jelita najlepiej przez ręczna maszynkę do mielenia mięsa ze specjalnym lejkiem do napełniania kiełbas. Można sparzyć we wrzątku około 5 miut (nie dopuszczając do wrzenia) w tym czasie przygotować wędzarnik (rozpalić ogień aby się rozgrzał) po wyjęciu kiełbaski z wrzątku zostawić ja na chwilkę aby troszkę ostygła i przeschnęła ok. 10 minut. a później do wędzarnika i wędzimy na drewnie olchowym aby był jak najlepszy smak troszkę ale naprawdę troszę (2 - 3 polana) drewna dębowego dla uzyskania ładnego koloru i połysku można jeszcze użyć drewna owocowego najlepiej śliwa  tylko broń boże orzech włoski ( bo będzie gorzkie) !!!!!!!
UWAGI:
mięso nie powinno być zbyt tłuste chodzi o wieprzowinę i wołowinę bo kiełbasa będzie za tłusta . Podczas mieszania mięsa z przyprwami trzeba niestety skosztować i w razie czego dodać pieprzu lub papryki według własnego smaku.
pektosol można dostać w niektórych sklepach spożywczych ja kupuję w sklepikach na targowiskach u nas na śląsku jest.
a wędzenie kończymy kiedy kiełbaska ma już żadany przez nas kolor (nie za ciemny) ja wędzę na lekko brązowo boi jeśli będziemy wędzić zbyt długo jelita stwardnieją
Przepis jest wypróbowany i stosowany przez nasza rodzine z powodzeniem od kilkunastu lat !!!!!!!! Życzę smaczneg

Ilość odsłon: 1370
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl