Przygotowanie
Pieczony kurczak:
Kurczaka po umyciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, estragonem i czosnkiem. Pozostawić w chłodzie na parę godzin. Do butelki np. po piwie nalać wodę. Nałożyć na nią przygotowanego kurczaka. Ustawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce lub na blaszce i wszystko razem umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*.
Piec ok. 1 i 1/2 godziny. Tłuszczem kapiącym do miseczki polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia.
Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekała oraz nawilżała kurczaka od środka.
Smakuje jak z rożna.
Sos pieczeniowy:
Według uznania. Ja kupuję gotowy sos pieczeniowy firmy Winiary. Dodaję do niego sosiku z samego mięsa. Smażę cebulkę na lekko brązowy kolor. Delikatnie ją przypalając i dodaje do sosu.
Kluski śląskie:
Mieszamy mąkę z ziemniakami przeciśniętymi przez maszynkę. Dodajemy jajko i ubijamy porządnie ciasto.
Ważne jest by ziemniaki było lekko ciepłe wtedy kluski wyjdą miękkie i puszyste - nie będa się rozlatywać.
Robimy kulki a w nich odciskamy palcem dziurki.
Wrzucamy na wrzątek i zmniejszamy tempertaturę aby się nie rozgotowały. Do wody możemy dodac tochę oliwy aby uniknąć przyklejenia sie klusek do siebie. Kiedy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy jedną i przekrajamy na pół by sprawdzić czy kluska jest dobrze ugotowana. Jesli tak wyciągamy wszytsko i podajemy z kurczakiem i sosem pieczeniowym.
Smacznego