facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kluski Śląskie z pieczonym soczystym kurczakiem o chrupiącej skórce i sosem pieczeniowym

Przepis dodał: Daria

Ocena

4,50 ( 4 głosów )

Składniki

Kurczak:
-sól
-majeranek
-estragon suszony
-czosnek

sos:
-cebula
-wywar / sosik z mięsa
-sos w proszku Winiary ,,Pieczeniowy ciemny"

Kluski:
-Ziemniaki lekko ciepłe( nie młode )*
-Mąka ziemniaczana*
-Jajko

* Ziemniaki i mąkę dodawać w proporcjach na 4kg ziemniaków - 1kg mąki.
Mąka ma stanowić zawsze 1/4 objętości ziemniaków.

Przygotowanie

Pieczony kurczak:

Kurczaka po umyciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem, estragonem i czosnkiem. Pozostawić w chłodzie na parę godzin. Do butelki np. po piwie nalać wodę. Nałożyć na nią przygotowanego kurczaka. Ustawić pionowo butelkę z kurczakiem w metalowej misce lub na blaszce i wszystko razem umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*.

Piec ok. 1 i 1/2 godziny. Tłuszczem kapiącym do miseczki polewać kilkakrotnie kurczaka podczas pieczenia.

Woda w butelce jest po to, by pod wpływem temperatury parowała i podpiekała oraz nawilżała kurczaka od środka.
Smakuje jak z rożna.

Sos pieczeniowy:

Według uznania. Ja kupuję gotowy sos pieczeniowy firmy Winiary. Dodaję do niego sosiku z samego mięsa. Smażę cebulkę na lekko brązowy kolor. Delikatnie ją przypalając i dodaje do sosu.

 

Kluski śląskie:

Mieszamy mąkę z ziemniakami przeciśniętymi przez maszynkę. Dodajemy jajko i ubijamy porządnie ciasto.
Ważne jest by ziemniaki było lekko ciepłe wtedy kluski wyjdą miękkie i puszyste - nie będa się rozlatywać.

Robimy kulki a w nich odciskamy palcem dziurki.

Wrzucamy na wrzątek i zmniejszamy tempertaturę aby się nie rozgotowały. Do wody możemy dodac tochę oliwy aby uniknąć przyklejenia sie klusek do siebie. Kiedy kluski wypłyną gotujemy je jeszcze chwilę. Wyjmujemy jedną i przekrajamy na pół by sprawdzić czy kluska jest dobrze ugotowana. Jesli tak wyciągamy wszytsko i podajemy z kurczakiem i sosem pieczeniowym.

Smacznego

 

Ilość odsłon: 3313
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl