Przygotowanie
1. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić w paski i wrzucić na wrzątek. Jeśli używamy grzybów mrożonych, to wpierw rozmrozić. Uwaga! Grzyby mrożone nie wymagają czyszczenia i mycia. Gotować około 10 minut, mrożone do 20 minut.
2. Ugotowane grzyby przesmażyć na 1 łyżce masła raze z drobno posiekaną cebulą, dodać soli i pieprzu.
3. Kluski ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Wymieszać z grzybami.
4. Śmietanę rozmieszać z żółtkiem, zalać makaron kluski i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° C. 5. Zapiekać, aż wierzch się zarumieni czyli około 20 minut.
Przepis na kluski krajane:
35 dkg mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, szczypta soli