facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Kokosowy budyń ryżowy

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 100 g ryżu do deserów (czyli o okrągłych ziarnach)
* cytryna
* 125 g cukru
* 2 szklanki (500 ml czyli pół litra) mleka kokosowego
* 200 ml (niepełna szklanka) pełnego mleka
* dojrzałe (ale nie nazbyt) mango

Przygotowanie


Wsypujemy ryż na sito i chwilę płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do garnka, najlepiej takiego z grubym dnem.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i cieniutko ścinamy z niej skórkę - tylko żółtą część, bez białego albedo. Dodajemy do ryżu.
Wsypujemy cukier, dolewamy mleko kokosowe i zwykłe. Mieszamy, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Kiedy mleko
się zagotuje, zmniejszamy ogień na najmniejszy możliwy i gotujemy ryż przez 50 minut do godziny, co jakiś czas mieszając, aż będzie gęsty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia, wyławiamy i wyrzucamy skórkę z cytryny, zaś sam budyń odstawiamy do wystygnięcia.
W tak zwanym międzyczasie myjemy mango, wycieramy i obieramy ze skórki. Odcinamy miąższ od pestki i kroimy w zgrabną kostkę.
Budyń nakładamy do 4 miseczek, na wierzchu kładziemy mango i podajemy.

Ilość odsłon: 1061
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl