facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Konfitury z melona

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 kg melona + 1 Melon
sok z cytryny
rum
1/2 kg cukru

Przygotowanie

Melona przekroić, oczyścić z pestek i obrać cienko ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Przelać na cedzaku wrzącą, potem zimną wodą. Dobrze osączyć. Wyłożyć na salaterkę, skropić sokiem z cytryny i rumem. Pozostawić na godzinę.

Przygotować gęsty syrop: 1 kg melona, 0,5 kg cukru, wody tyle by rozpuścił się cukier.

Na gotujący syrop wrzucić melon. Zagotować go, a potem smażyć na małym ogniu, mieszając łyżką.

Gdy melon stanie się przeźroczysty oznacza to, że konfitura jest gotowa.

Przygotować dobrze wymyte i wysuszone słoiki. Nakładać do nich konfiturę.

Na szczyt każdego słoika położyć krążek papieru nasączony mocnym alkoholem. Nałożyć szczelną przykrywkę. Trzymać w chłodnym i suchym miejscu.

Ilość odsłon: 1290
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl