facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Krem z pieczonych pomidorów.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki


? 1 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na połówki
? 2 ząbki czosnku, grubo posiekane (lub mniej, do smaku)
? 2 łyżki cukru pudru
? sól i pieprz
? 2 łyżki puree z suszonych pomidorów (lub 4 cząstki pomidorów suszonych)
? 2 łyżki oliwy z oliwek
? garść liści bazylii

Dodatki:

? 300 ml bulionu
? zielone pesto
? grzanki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, tak aby jego końce wystawały na zewnątrz. Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć puree z suszonych pomidorów lub suszone pomidory. Polać oliwą z oliwek i piec przez 1 godzinę do miękkości. Usunąć skórki (lub nie, jeśli chcemy krem zmiksować ze skórkami). Posypać bazylią.
  • Chcąc otrzymać zupę należy zmiksować pomidory z bulionem. Zupę podawać na ciepło skropioną zielonym pesto, z dodatkiem grzanek. Nie rozcieńczając pomidorów bulionem, możemy je wykorzystać jako sos do pizzy lub też jako dodatek do pieczonej ryby, kluseczków lub kopytek.
  • Pomidory zmiksowane na krem z dodatkiem bulionu tworzą gęstą zupę, podawaną na ciepło z kleksami zielonego pesto i grzankami. Przepis: Delicious Magazine. Zmniejszyłam ilość czosnku z 4 do 2 ząbków, gdyż jego smak był dla mnie zbyt intensywny. Obrałam też pomidory ze skórek po upieczeniu (po spróbowaniu zmiksowanego kremu ze skórkami). Przepis nie nakazywał odrzucania skórek.
  • Im bardziej dojrzałe pomidory, tym zupa lub sos smaczniejsze. Im więcej odmian, kształtów i rozmiarów pomidorów tym bogatszy smak kremu. Sprawdziłam, że najlepsze i najpewniejsze na zupę są pomidory czerwone. Inne kolory jak żółte czy brązowe zmieniają kolor zupy i mogą dać nieoczekiwany smak.
Ilość odsłon: 724
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl