Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, tak aby jego końce wystawały na zewnątrz. Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć puree z suszonych pomidorów lub suszone pomidory. Polać oliwą z oliwek i piec przez 1 godzinę do miękkości. Usunąć skórki (lub nie, jeśli chcemy krem zmiksować ze skórkami). Posypać bazylią.
- Chcąc otrzymać zupę należy zmiksować pomidory z bulionem. Zupę podawać na ciepło skropioną zielonym pesto, z dodatkiem grzanek. Nie rozcieńczając pomidorów bulionem, możemy je wykorzystać jako sos do pizzy lub też jako dodatek do pieczonej ryby, kluseczków lub kopytek.
- Pomidory zmiksowane na krem z dodatkiem bulionu tworzą gęstą zupę, podawaną na ciepło z kleksami zielonego pesto i grzankami. Przepis: Delicious Magazine. Zmniejszyłam ilość czosnku z 4 do 2 ząbków, gdyż jego smak był dla mnie zbyt intensywny. Obrałam też pomidory ze skórek po upieczeniu (po spróbowaniu zmiksowanego kremu ze skórkami). Przepis nie nakazywał odrzucania skórek.
- Im bardziej dojrzałe pomidory, tym zupa lub sos smaczniejsze. Im więcej odmian, kształtów i rozmiarów pomidorów tym bogatszy smak kremu. Sprawdziłam, że najlepsze i najpewniejsze na zupę są pomidory czerwone. Inne kolory jak żółte czy brązowe zmieniają kolor zupy i mogą dać nieoczekiwany smak.