facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Krem z soczewicy z pesto z owocem tamarillo

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* Zupa-krem: 100 g cebulki
* 1 strąk czerwonej papryczki chilli
* 3 łyżki oliwy
* 120 g żółtej soczewicy
* 1 łyżeczka curry
* 1 łyżeczka kurkumy
* 700 ml rosołu warzywnego
* sól
* pieprz
* szczypta cukru
* Warzywa: 20 g czerwonej soczewicy
* sól
* 50 g marchewki
* 30 g selera naciowego
* 4 łyżki oliwy
* pieprz
* cukier
* Pesto: 2 owoce tamarillo
* 20 g orzechów włoskich
* 8 gałązek mięty
* 100 ml oliwy
* 1 łyżka octu winnego
* sól
* pieprz

Przygotowanie

Robimy zupę: cebulkę oraz chilli drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę w garnku i dusimy na niej cebulkę wraz z chilli przez 2 minuty. Dodajemy soczewicę i dusimy przez kolejną minutę. Posypujemy curry i kurkumą, przez chwilę dusimy, mieszając, i polewamy rosołem. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Wsypujemy sól, pieprz, szczyptę cukru. Po ugotowaniu zupę miksujemy na gładki krem. Przygotowujemy warzywa: gotujemy w osolonej wodzie czerwoną soczewicę przez 25 minut. Krótko przed końcem gotowania solimy. Osączamy soczewicę na sitku. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, kroimy też wcześniej umytego selera. Dusimy warzywa na oliwie, posypujemy solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy soczewicę, dusimy chwilę razem i odstawiamy na bok. Robimy pesto z tamarillo: owoce tamarillo blanszujemy w gotowanej wodzie przez 30 sekund. Wyjmujemy, płuczemy zimną wodą. Obieramy ze skórki, miąższ owocu kroimy na kawałeczki. Orzechy podpiekamy na złotobrązowy kolor na patelni, studzimy i drobno siekamy. Z mięty obrywamy listki i drobno je kroimy. Oliwę mieszamy z 2 /3 tamarillo, octem i miętą, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy orzechy i resztę tamarillo. Zupę podgrzewamy, podajemy z warzywami i pesto.

Ilość odsłon: 827
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl