Przygotowanie
Robimy zupę: cebulkę oraz chilli drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę w garnku i dusimy na niej cebulkę wraz z chilli przez 2 minuty. Dodajemy soczewicę i dusimy przez kolejną minutę. Posypujemy curry i kurkumą, przez chwilę dusimy, mieszając, i polewamy rosołem. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Wsypujemy sól, pieprz, szczyptę cukru. Po ugotowaniu zupę miksujemy na gładki krem. Przygotowujemy warzywa: gotujemy w osolonej wodzie czerwoną soczewicę przez 25 minut. Krótko przed końcem gotowania solimy. Osączamy soczewicę na sitku. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, kroimy też wcześniej umytego selera. Dusimy warzywa na oliwie, posypujemy solą, pieprzem, cukrem. Dodajemy soczewicę, dusimy chwilę razem i odstawiamy na bok. Robimy pesto z tamarillo: owoce tamarillo blanszujemy w gotowanej wodzie przez 30 sekund. Wyjmujemy, płuczemy zimną wodą. Obieramy ze skórki, miąższ owocu kroimy na kawałeczki. Orzechy podpiekamy na złotobrązowy kolor na patelni, studzimy i drobno siekamy. Z mięty obrywamy listki i drobno je kroimy. Oliwę mieszamy z 2 /3 tamarillo, octem i miętą, miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy orzechy i resztę tamarillo. Zupę podgrzewamy, podajemy z warzywami i pesto.